Zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Geschatte leestijd: 5 minuten
Opbrengst zonnepanelen

Wat leveren die zonnepanelen op het dak nou eigenlijk op? Hoe lang gaan ze mee en welk rendement behaal je met zonnepanelen? Wat is het verschil tussen het financiële rendement van zonnepanelen en de rente op je spaarrekening? Waar moet je op letten tijdens het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Lees hieronder alles over de opbrengst van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Als je de opbrengst van zonnepanelen berekent dan kijk je naar het aantal kWh per Wp. Hiervoor kijk je eerst naar het vermogen van het zonnepaneel, dat je vervolgens vermenigvuldigd met een rekenfactor van ongeveer 0,90. Deze rekenfactor wordt bepaald aan de hand van de zon instraling, die per locatie verschilt. Ook de oriëntatie van het dak heeft invloed. Zonnepanelen gericht op het zuiden levert een hogere rekenfactor op dan een dak gericht op het oosten. In Nederland gebruik je 0,90 als rekenfactor voor een snelle berekening.

Een zonnepaneel van 250 Wattpiek levert op jaarbasis gemiddeld zo’n 225 kWh op. Uitgaande van een prijs per kWh van €0,19 levert 1 zonnepaneel per jaar €42,75 op (225 * €0,19). Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je op jaarbasis al gauw ruim €400. Als de prijzen van elektriciteit verder stijgen, dan zal de jaarlijkse besparing alleen maar groter worden. Benieuwd hoeveel je jaarlijks kan besparen met zonnepanelen? Doe de HuisScan en ontdek hoeveel panelen er op jouw dak passen en wat je jaarlijks kunt besparen. In de tabel verderop in dit artikel zie je de besparing voor een zonne-energiesysteem van 8, 12 en 16 zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen per jaar

Een standaardzonnepaneel is ongeveer 1 bij 1,65 meter. Het gemiddelde vermogen ligt tussen de 250 Wp en 300 Wp. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt dus tussen de 225 en 270 kWh per jaar.

Dit betekent dat een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh een systeem van 13 tot 16 zonnepanelen nodig heeft om bijna alle benodigde elektriciteit zelf op te wekken.

Gedurende het jaar verschilt de opbrengst behoorlijk. Dit komt door de zonkracht en zonuren die in de winter minder gunstig zijn dan tijdens de zomer. Een zonnepaneel levert daarom in de maand mei wel meer dan 6 keer zoveel elektriciteit op dan in de maand december. In onderstaande tabel zie je de verschillen in percentages uitgedrukt:

Opbrengst zonnepanelen per maand

Maand Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Opbrengst  3%  4% 9%  13%  14%  13%  13%  11%  9%  7%  3%  2%

 

Opbrengst zonnepanelen vergelijken

Hoeveel elektriciteit zonnepanelen exact opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • dakoriëntatie
  • hellingshoek dak
  • vermogen van de panelen
  • soort zonnepanelen
  • aantal zonnepanelen

Er zijn instituten en vakbladen die het vermogen van zonnepanelen test in standaard weercondities om een oordeel te geven welke zonnepanelen het beste presteren. Een goed voorbeeld hiervan is Photon, een internationaal vakblad dat al sinds 2005 zonnepanelen test en vergelijkt. Photon plaatst panelen in een open veld en onder realistische en dezelfde omstandigheden met elkaar vergeleken. In dit artikel lees je meer over de beste zonnepanelen, de testresultaten van Photon uit 2014 en andere testen voor zonnepanelen.

Tip: de kwaliteit en de opbrengst van jouw gewenste zonne-energiesysteem wordt voor een deel door het gebruikte materiaal bepaald. Toch is een groot deel van een goed en op lange termijn functionerend systeem afhankelijk van het werk van de installateur. Dit wordt vaak onderschat in vergelijking met het merk en type paneel. Kies de installateur daarom zorgvuldig. KvINL/Sterkin-erkende installateurs zijn op hun vakbekwaamheid getoetst. Bekijk hier aanbieders van zonnepanelen bij jouw in de buurt.

Opbrengst 8 zonnepanelen

Wanneer je een opbrengst van 225 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 8 zonnepanelen je 8 x 225 = 1.800 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n € 340 per jaar bespaart, uitgaande van een elektriciteitsprijs van 19 cent per kWh.

Opbrengst 12 zonnepanelen

Wanneer je een opbrengst van 225 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 12 zonnepanelen je 12 x 225 = 2.700 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n € 510 per jaar bespaart.

Opbrengst 16 zonnepalen

Wanneer je een opbrengst van 225 kWh per zonnepaneel aanhoudt, levert een systeem van 16 zonnepanelen je 16 x 225 = 3.600 kWh op. Concreet betekent dit dat je zo’n € 680 per jaar bespaart.

Overzicht opbrengst zonnepanelen

  8 zonnepanelen 12 zonnepanelen 16 zonnepanelen
Opbrengst per dag €0,93 €1,40 €1,86
Opbrengst per maand €28,33 €42,50 €56,67
Opbrengst per jaar €340,00 €510,00 €680,00

 

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

Financieel rendement zonnepanelen

Het financiële rendement op je investering wordt bepaald door een rekensom waarin een aantal aspecten van belang zijn; de investering, de jaarlijkse opbrengst, de elektriciteitsprijs en de levensduur van de panelen. Als je meer panelen laat plaatsen worden de vaste kosten (installatie en voorrijdkosten bijvoorbeeld), over meer panelen gespreid. Daardoor ontstaat een betere verhouding tussen kosten en opbrengsten wat een lager prijs per paneel betekent. Indien je een gunstige dak ligging hebt dan ligt het financiële rendement tussen de 6% en 9% per jaar. Zonnepanelen die niet onder ideale omstandigheden liggen zorgen voor een iets lager rendement maar nog steeds een hoger percentage dan het rentepercentage van je spaarrekening. Met een offerte op maat en een opbrengstberekening van een installateur weet je het rendement van je investering gaat worden.

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.300 kWh aan elektriciteit. Met 14 zonnepanelen wek je dit allemaal zelf op!

Maak gebruik van de opbrengstgarantie

Er zijn tegenwoordig installateurs die een opbrengstgarantie geven bij de verkoop van zonnepanelen. Er wordt dan een garantie afgegeven over de minimale opbrengst van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur over de hele levensduur of een deel daarvan. Is de productie lager dan de opbrengst die de installateur had voorspelt, dan compenseert de installateur jou voor het verschil tussen de voorspelling en de daadwerkelijke opbrengst.

Schaduw op je dak?

In sommige situaties kan het voorkomen dat op bepaalde momenten van de dag schaduw op je dak valt waardoor één of meerdere zonnepanelen in de schaduw komen te liggen. Wanneer je op dat moment gebruik maakt van een serie omvormer – vergelijkbaar met oude kerstverlichting waarvan één kapot lampje ervoor zorgt dat alle lampjes uit gaan – kan dit leiden tot een behoorlijk rendementsverlies waardoor je opbrengst omlaag gaat.

In de afgelopen jaren zijn daarom nieuwe omvormers op de markt gekomen die ervoor zorgen dat de schaduw minder effect heeft op het rendement van het hele zonne-energiesysteem. Dit zijn de micro-omvormers of omvormers met power optimizers. Met de micro-omvormers vind de omzetting van gelijk- naar wisselstroom per paneel plaats en heeft een paneel in de schaduw geen effect op de opbrengst van de overige panelen. Power optimizers maken van de serieschakeling een parallele schakeling. Beide oplossingen optimaliseren de opbrengst per paneel en daarmee is het effect van schaduw op een deel van het zonnepanelen systeem minder groot. Je panelen halen een optimale opbrengst.

Levensduur effect opbrengst zonnepanelen

Een zonnepaneel gaat minimaal 25 jaar mee. Door de producent van de zonnepanelen wordt een opbrengstgrarantie gegeven voor 10 en 25 jaar. De A-merk zonnepanelen geven na 25 jaar nog minimaal 80% van de opbrengst in vergelijking met een nieuw paneel. Het is wel belangrijk dat de installatie dan vakkundig wordt aangelegd. Naast de zonnepanelen is ook de omvormer belangrijk. De meeste omvormers hebben een levensduur van zo’n 10 – 15 jaar. De omvormer moet tijdens de 25-jarige levensduur van de zonnepanelen minimaal 1 maal vervangen te worden daarom is het belangrijk dat je dit meerekent in het rendement.

Salderen en terugleveren

Als je zonnepanelen hebt krijg je ook te maken met de salderingsregeling en het terugleveren van elektriciteit aan het net. Simpel gezegd houdt dit in dat je soms met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je direct verbruikt. Wat je aan elektriciteit over hebt lever je dan terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net, afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen van je energieleverancier. Dit heet salderen.

Zonnepanelen leveren gratis elektriciteit en een hoog financieel rendement 

Zonnepanelen leveren voor veel huishoudens genoeg elektriciteit op om zelfvoorzienend te zijn. Ze gaan 25 jaar mee en zijn na 6 tot 8 jaar afbetaald. Kijk je naar het financiele rendement dan is een investering in zonnepanelen verstandiger dan geld op je spaarrekening vastzetten. Zonnepanelen leveren een rendement van 5 – 8% per jaar en als je een opbrengstgarantie afsluit, voorkom je eventuele risico’s. In vergelijking met andere energie maatregelen zijn zonnepanelen daarom 1 van de meest interessante oplossingen.

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter