Spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatie

Geschatte leestijd: 3 minuten
Soorten spouwmuurisolatie

Wanneer je van plan bent te investeren in spouwmuurisolatie is het verstandig om je tevens te verdiepen in de soorten spouwmuurisolatie materialen die hiervoor geschikt zijn. Je hebt namelijk de keuze tussen meerdere soorten spouwmuurisolatie materialen, variërend in prijs en kwaliteit, en allen met eigen voor- en nadelen. Je doet er dus goed aan om een expert te raadplegen met betrekking tot de verschillende soorten spouwmuurisolatie voordat je een keuze maakt.

Soorten spouwmuurisolatie

De materialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie zijn grofweg op te delen in drie categorieën:

  • Wol (onder te verdelen in steen- en glaswol):

Een veelgebruikt materiaal is minerale wol. Er zijn twee varianten: steenwol en glaswol. Bij steenwol wordt een isolatiemateriaal in je muur gespoten, bestaande uit vezels gemaakt uit gesteente. Bij glaswol worden er glaswol vlokken in je muur geblazen. Glaswol wordt het meest gebruikt. Knauf Supafil is de meest gebruikte minerale wol voor spouwmuren. Zo’n 50% van de Nederlandse markt wordt bediend met minerale wol. Lees meer over glaswol en steenwol voor spouwmuurisolatie.

  • EPS parels:

Een ander veelgebruikt materiaal is parels. EPS parels zijn lichte kunststof bolletjes waarmee de muur wordt geïsoleerd. De isolatiewaarde van EPS parels is iets lager dan die van PUR-schuim maar vergelijkbaar met die van minerale wol. Neopixels en Thermokomfort zijn de belangrijkste Nederlandse fabrikanten van EPS parels. Zo’n 40% van de spouwmuren die worden na-geïsoleerd, worden met parels gevuld. Lees meer over EPS parels voor spouwmuurisolatie.

  • PUR-schuim:

PUR-schuim is het duurste isolatiemateriaal, maar levert ook de hoogste isolatiewaarde. Er worden relatief weinig huizen met PUR-schuim geïsoleerd vergeleken met parels en minerale wol (<10%). Lees meer over PUR schuim voor spouwmuurisolatie.

Welk materiaal isoleert het beste?

De warmtegeleidingscoëfficiënt  geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Isolatie materiaal Warmtegeleidingscoëfficiënt (Isolatiewaarde)
Minerale wol 0,034 W/(m*K)
EPS parels 0,033 W/(m*K)
PUR schuim  0,023 W/(m*K)

Voor- en nadelen isolatiematerialen spouwmuur

Zoals gezegd is elk materiaal weer net anders. Een grof overzicht.

Materiaal Voordelen Nadelen
Wol + relatief goedkoop – glaswol kan irritaties veroorzaken bij het vrijkomen van minerale vezels
+ goede geluidsisolerende werking – er zijn onderzoeken die aantonen dat de vezels schadelijk zijn voor de gezondheid als ze vrijkomen
+brandveilig
+ waterafstotend
Isolatieparels + uitstekende isolerende werking – iets duurder
+ geen doorslaand vocht naar binnen spouw  – tijdens en na de isolatie kunnen er parels in de tuin terecht komen
+ zeer goede dampdoorlatendheid
Schuim + zeer hoge isolatiewaarde – kan enkele uren geuroverlast geven
+ uitstekende vochtwering – een zwakke gevelconstructie kan schade ondervinden van de uitzetting van het schuim
+ kruipt in alle gaten en kieren

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw huis?

Om te bepalen welk isolatiemateriaal voor jouw huis geschikt is, zijn naast prijs en persoonlijke voorkeur een aantal andere zaken van belang:

  • De breedte van je spouwmuur. Indien je spouwmuur smaller is dan 4 centimeter dan is wol geen optie. Voor PUR en polystyreen parels geldt dat de spouwmuur minimaal 3 centimeter moet zijn.
  • Afwijkende voeg. Het isolatiemateriaal dient in de voeg gespoten te worden. Normaal gesproken worden hiervoor een aantal gaten in de gevel geboord. De diameter van deze gaten hangt af van de dikte van de voeg, normaal kan men gaten boren van ongeveer 20 mm. Mocht er sprake zijn van een kleinere voegmaat dan kan er slechts tot 16mm geboord worden. In dat geval is glaswol geen optie. Het offertebedrag zal vaak ook iets hoger uitvallen omdat het langer duurt om het materiaal aan te brengen.
  • Geluid. Indien je je woning ook akoestisch goed wil isoleren kan je het beste kiezen voor minerale wol (met name steenwol). PUR en EPS isoleren akoestisch gezien aanzienlijk minder goed.
  • Milieu. Indien je de recyclebaarheid van de materialen belangrijk vindt, kan je het best niet kiezen voor PUR. Dit materiaal is namelijk chemisch en niet recyclebaar.

Benieuwd welk materiaal voor jouw huis geschikt is en hoeveel jij kunt besparen? Doe de HuisScan of bekijk erkende installateurs van spouwmuurisolatie bij u in de buurt.

.

Dit moet je nog weer weten over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter